DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Minerály Pobeskydí 2017


Minerály regionální III

 

 

Pobeskydí 2017 -
- sopečné vyvřeliny, ledovcové sedimenty, jílové minerály, karbonáty etc.

 

Pobeskydí představuje na poměrně velké ploše mnoho zajímavých malých mineralogických a geologických lokalit, které do dnešní doby nejsou vůbec řádně prozkoumané. Než se tak stane, bude třeba důkladné práce s mapami i v terénu. Vyskytují se ostrůvkovitě materiály skupin zmíněných v nadpisu, sběr je ovšem obtížný pro malé rozměry nalezišť, často jen desítky metrů, o to jsou však nálezy překvapivější.

První výlet měl za cíl nalézt nové naleziště plasmy, což se mi sice nepodařilo, ale podařilo se něco dočista jiného...

Je to moje první letošní akce, nepočítám-li lednový výlet, kdy jsem se při mínus 14 skoupal v Ostravici i s foťákem a ujít 5 kilometrů z lískovecké strže do Paskova mi zabralo 3 hodiny...
 

Na místo dlouhých řečí, zde jsou "první vlašťovky":.

7.7.2017

 



Klinochlor, chamozit, muskovit, na křišťálu ! 6x3x3 cm, hned na startu mojí pouti. Zajímavé je zjištění, že zdroj těchto křišťálů nebyl nalezen, ačkoliv je známo víc jak 30 lokalit, zřejmě půjde jen o místní proložku v druhohorních sedimentech.

 

Larvíkit ( glaciál ), nějak na ně mám štěstí, našel jsem 3 ks skoro na jednom místě, to tam někdo dal snad schválně, tenhle je největší 8x6x4 cm.

 

Uhelný mramor, zavlečený ledovcem ze Supíkovic, je vzácný i na tamní lokalitě, 6x4x2 cm.

 

Labradorit ! 8x6x6 cm valoun mně hned posílá na zadek, to jen tak nevidí, to snad ani není možné. Každopádně letos nejlepší nález, ať už potom najdu cokoliv. A svítilo to i v tom blátě...

 

Zelená plazma 10x7x6 cm, nic nezbývá, beru tuhle, tu modrou snad příště, ale i tak je spokojenost maximální, blíži se druhá hodina a teplota je kolem +37C ve stínu, který tu pochopitelně žádný není...

 

Další pokračování se mění na ploužení směrem NJ - OV ale už přichází osvěžení v podobě řeky a karafiátového achátu, škoda že jde jen o úštěp 6x5x1 cm, ale i tak je velmi pěkný.

 

4 hodiny odpoledne - sběr je přerušen obědem a koupáním v korýtku, to však neznamená že by se při tom nesbíralo dál, na obrázku je pěkná hornina - jemnozrný amfibolit 10x5x2 cm.

 

 

6 hodin odpoledne - vylovuji ještě poměrně vzácný chloritický avanturin, a po dvou hodinách koupání zjišťuji, že voda má větší teplotu než vzduch a tak vylézám na souš, jinak bych se tam uvařil jako ta pověstná žába...

 

 

6 - 9 hodin odpoledne, slunce se zaseklo na obloze, vůbec neklesá a nastává peklo, dalších 6 km absolvuji ve stínu a zachrání mně až blízká hospoda s "fofolou u Tatry". Po cestě stihnu už jen porcelanit 6x3 cm, kdoví jestli zde nejde o technolit, fragment mlecí koule.

 

Některé porcelanity ovšem mají jasný původ v lokálních silicitech Mazácké série, přičemž další stejná formace hornin je až v San Franciscu na druhé straně zeměkoule. Některé polohy jsou docela zajímavé, i když dosti navětralé. Dokonce byl nalezen zase jeden malý drahý opál.

 

Závěr: To byl krátký intuitivní průzkum s neuvěřitelným výsledkem. Protože přesné mapy už byly pořízeny, teď to teprve rozbalím... Šutrům zdar ! Ještě není konec.